Impregneren

INFORMATIE IMPREGNEREN VAN BLOKHUTTEN

Impregneren:
Waarom moet mijn blokhut na het impregneren nog nabehandeld worden met verf of beits? De blokhut wordt d.m.v. domper-/diffusietechniek of hoge druk geïmpregneerd. Hiervoor worden professionele impregneervloeistoffen gebruikt met een langdurige werking tegen houtaantastende schimmels. Alle onderdelen van de blokhut worden geïmpregneerd, ook deuren (behalve dubbelglas, dit moet u zelf doen), ramen (behalve dubbelglas, dit moet u zelf doen), luiken etc. Het impregneermiddel kan de ijzerwaren in uw blokhut aantasten. Los bijbestelde onderdelen zoals een houten vloer, kunnen ook geïmpregneerd worden (optie). Na het impregneren wordt de blokhut op natuurlijke wijze nagedroogd en terugverpakt.

Bescherming:
Impregneren verlengt de levensduur van de blokhut, omdat dit het hout beschermt tegen schimmels en andere houtaantastende processen. Na aflevering van de geïmpregneerde blokhut is deze direct geschikt voor het opbouwen bij u in de tuin. Uiteraard zal uw geïmpregneerde blokhut na verloop van tijd gaan verweren. Het is belangrijk om te weten dat impregneren geen vochtregulerende werking heeft , geen wind- en waterdichte afsluiting van de wanden en hoeken garandeert en geen garantie geeft op het kromtrekken van het hout. Om dit te bereiken zult u de blokhut binnen en buiten kort na plaatsing moeten schilderen of beitsen. Dit kan in ieder kleur die u wenst. Dit kunt u doen met de daarvoor geschikte beitsen.

Beglazing:
Het glas is grotendeels na het impregneren voor u gereinigd. Ons advies aan u: Reinig het glas na het opbouwen nogmaals goed met keramische kookplaat reiniger van HG (te verkrijgen bij de DHZ-winkels). Eventueel nog na reinigen met glasreiniger en lauw water.

Hang- en sluitwerk:
Het hang- en sluitwerk is, voor zover mogelijk, gedemonteerd en is niet in contact geweest met de impregneer vloeistof. Andere metalen onderdelen zijn voorzien van vaseline om invloed van impregneervloeistof te beperken.

Onderhoud:
Wij adviseren u om hang- en sluitwerk regelmatig in te vetten. Tevens zorgt de combinatie van impregneren en beitsen of verven, voor een aanzienlijk langere levensduur van uw blokhut.

Hout is een natuurproduct:
Elk stuk hout is uniek. Hierdoor ontstaat de natuurlijk uitstraling van hout. Dit betekent dat er onder andere als gevolg van weersinvloeden krimp- en droogscheuren en mogelijk enig maatverschil kan voorkomen. Bijvoorbeeld aan de uiteinden van latten en balken. Dit zijn zogenaamde kopscheuren. Ook kunnen er verkleuringen en harszakken op verschillende plaatsen voorkomen. Een natuurproduct als hout is nooit 100% vormvast. Een bepaalde verdraaiing of kromming die kan ontstaan is een normaal verschijnsel. Uit deze eigenschappen blijkt dat hout ‘leeft’. Door het schilderen of beitsen heeft u hier minder last van.
Impregneren zorgt er niet voor dat het hout niet kan kromtrekken. Doordat het impregneermiddel uit veel water bestaat kan het zelfs iets vaker voorkomen. Tijdens het plaatsen komt u dit ongetwijfeld tegen. U kunt de blokhut gewoon plaatsen. Eventuele naden en kieren, door het uitzetten van het hout, trekken na enkele weken weg. Zorg ervoor, dat aan de binnenzijde van de blokhut niets aan de wanden wordt bevestigd, wat deze werking tegen kan gaan. De blokhut zal de komende weken zeker nog enkele centimeters zakken.
Al deze natuurlijke eigenschappen vormen echter geen probleem voor de opbouw van uw blokhut, tuinhuis of berging. Het geeft juist ‘warmte’ aan dit unieke natuurproduct. We hopen u hiermee voldoende informatie en vertrouwen te hebben gegeven en wensen u veel plezier met uw nieuwe blokhut.